OPSTART AF SURDEJ

KOM IGANG MED SURDEJ

Surdej er et fantastisk redskab til hjemmebag, da det gør ens bagværk virkelig lækkert. Dette er uanset om man udelukkende bager med surdejen, eller om det bruges som supplement til gærdejen. Opskriften er en trinvis guide til at skabe den bedst mulige surdej til hjemmebaget.

Tid i alt: 4 dage                   Arbejdstid: 6 minutter       Antal: 1 portion

OPSTART AF SURDEJ

Ingredienser:

Dag 1 – opstart

– 1 dl. stuetempereret vand
– 25 g. rugmel
– 50 g. hvedemel
– 25 g. fuldkornshvedemel

Rør vand og mel sammen, som konsistensen er ensartet. Lad det efterfølgende stå o skyggen på køkkenbordet i et glas eller en skål med tilhørende låg. Det er vigtigt at låget ikke lukkes, men blot lægges ovenpå dejen.  Dejen skal hele ugen gerne stå i en stuetemperatur gerne 20 grader.

Når dejen er lagt i glas med låg på, skal den have tid til at stå og udvikle sig i 2 døgn, inden den skal fodres.

Dag 3 til 6 + eventuel opfriskning

– 50 g. surdej
– 15 g. fuldkornshvedemel
– 25 g. hvedemel
– 15 g. rugmel
– ½ dl. stuetempereret vand.

Fra dag 3 til dag 6 skal surdejen fodres hver dag.  Dejen skal her boble og dufte syrligt. Er det tilfældet at der er en skorpe på dejen, skal den blot skrabes af og kasseres.

Rør i surdejen dagligt, og tag cirka 50 g. af surdejen fra. Resten af surdejen kasseres. Bland til ovenstående (50 gram) melvarianter i sammen med vandet. Herefter vil surdejen være klar til bagning på 5 eller 6 dagen.

Ønsker du fremover af fodre din surdej afhænger helt og aldeles af den pågældende surdej, så her er det lidt på gefühle. Hold øje med surdejen løbende, og se hvordan den arter sig. Regn med at fodre cirka hver 2-3 dag, hvis man har fuldt ovenstående opskrift, så opnår man de bedste resultater med surdejen.

Find mine opskrifter hvor surdejen anvendes, blandt andet til surdejsflutes og surdejsboller.  Gennem surdejen opnår de en helt fantastisk svampet konsistens, med en sprød og lækker skorpe.