SURDEJSBOLLER

SPRØDE, VELSAMGENDE SURDEJSBOLLER

Opskriften på surdejsboller, som med en duftende sprød skorpe og lækreste lufthuller er lette at bage for hver og en. Så snart man har en surdej på lager, og den er klar til hjemmebag, er disse surdejsboller helt sikkert et forsøg værd.

SURDEJSBOLLER

Tid: 18-20 timer                Arbejdstid: 30 minutter     Antal: 12-14 stk.

Ingredienser:

Surdej
– 2 dl. surdej
– 2 dl. hvedemel
– 1 dl. vand

Alle 3 ingredienser røres sammen i en skål, indtil konsistens føltes ensartet. Efterfølgende skal dejen hvile på køkkenbordet i 1 time. Halvdelen af surdejen lægges i et glas med og stilles på køl til en anden god gang.

Surdejsboller:

– 1 dl. surdej anvendes fra ovenstående portion
– 60 g. ølandshvedemel – fuldkorn
– 180 g. ølandshvedemel – sigtet
– 360 g. hvedemel
– 5 dl. koldt vand
– 2,5 tsk. honning
– 20 g. salt

Mel, honning, salt og vand røres sammen med surdejen. Lad efterfølgende dejen stå i 1 time på bordet, hvorefter den skal på køl i 3 til 4 timer. Imens at dejen står på køl skal man med jævne mellemrum folde dejen indtil det er sengetid. ALTSÅ man hiver på i dejen og folder den over hinanden 5-6 gange, stiller den tilbage på køl og gentager processen 4-6 gange i løbet af den kølningstid.

Dejen bliver heraf mere elastisk for hver gang den foldes. Føltes dejen våd efter et par foldninger, så tilføj gerne lidt hvedemel.

Inden man går i seng skal dejen stilles ud på køkkenbordet, hvor den skal hæve med et viskestykke omkring sig. Den skal gerne hæve mellem 8 og 10 timer.  Næste morgen er dejen klar til bagning. Ovnen sættes på 250 grader – varmluft.

Drys bordet til med mel, og få forsigtigt dejen ud af skålen – BRUG evt. en dejskraber. Igen foldes dejen 4 til 5gange, til den er en sammenbragt kugle. Skær dejen ud i 12 stykker, og form den til fine boller. Når ovnen tillader det, ligger bollerne på bagplader og bager i 5 minutter ved 250 grader og derefter 8 til 10 minutter ved 220 grader – varmluft.

Lad dem køle af inden de er spiseklar.